Arivarrónő - ki is ő?

Meddig kell érnie a nyakkendőnek?Milyen színű blúzt lehet felvenni?És mit vegyek fel az..

2014.11.13.

Meddig kell érnie a nyakkendőnek?Milyen színű blúzt lehet felvenni?És mit vegyek fel az..

Etikett kérdések, amikre sokszor magunk sem tudjuk a választ. Ebben a rövid összefoglalóban összegyűjtöttük, hogy mik az etikett alapszabályok. Jó szórakozást!

Az etikett szabályok betartása újra röneszánszukat élik mind viselkedésben, mind öltözködésben. Az alábbi áttekintés egy biztos támpillért ad, a sikkes üzleti megjelenéshez, legyen szó egy fontos tárgyalásról, állásinterjúról, vagy a potenciális ügyfél fogadásáról. Három részre bontottuk – az Általános rész gyorsan átfutható, a Konkrét fejezet azoknak való, akik komolyan veszik az elvártakat és az Esetpéldák mindenkinek, akik ki akarják próbálni tudásukat.

Nemcsak a hölgyek, az urak kedvenc poblémamegoldó cselekdete ruhakérdésre, a fastfashion üzletek látogatása, online katalógusuk átlapozása: H&M, C&A, Breshka, Zara etc. Etikett szempontból ezek rossz ötletadók, mert a divat fogyasztására épülnek, és kevéssé a maradandó, jó  minőségű alaptárra. Egyre jók, az aktuális és évszaknak megfelelő divatszíneket visszatükrözik.

Röviden és tömören az etikett 80% szigorú divatot és 20% könnyű divatot ír elő. Mit is jelent ez?


Általánosságban

Ahogy mindkét nemre vonatkozóan az etikett előírja a test higiéniáját, azaz fogak, test és a ruha ápoltságát, a haj, a kezek és a körmök megfelelőségét, tiszta szemüveget, rendezett szakállat, a nyakat is beleértve, az orrot és a füleket is. Borotvált hónaljj és -lábak a nőknél elvárandóak. Valamint a részletekre ügyelés; mint például a „lefutott szem” harisnyánál.

 

Nőknél irodában: ahogy magátol értetődőnek tűnik a kilógó derék, has, a túl sok ékszer, a harsány színek, a spagettipántos felsők, válcsupaszság, nehéz- körülölelő parfüm, földig érő- súlyos ruha, leggings, mini vagy nadrágszoknya, esti smink Mr. Etikett szerint tiltva vannak. Ugyan így ünnepek alkalmával az utcai ruha, a csizma vagy lapos cipő, balerina bálon,- gálákon tilos. A szoknyának maximum egy tenyérfelülettel a térd fölött és egy tenyérfelülettel a boka alatt lehet a végződése. A túl nagy dekoltázs- azaz a mellkaskezdő szegycsonttól lefelé, a két domborulat összeérésének kezdetén, lefelé 1 cm látszódhat. Tilos szintén a gyűrött blézer, nagyi szerű anyagok, fazonok, zsákszerű pulóver. Szintén nem sikkes a túl extravagáns ékszer, az olcsó cipő lekopott sarokkal, az egyszerű póló, kék farmer. Ünnepek alkalmával semmilyen vagy feltűnő ékszer, semmilyen vagy feltűnő smink. Tilos a mustár szín és a lila szín kombinációja, imitált designer táskák, a körmök francia lakkozásánál a fehér rész túlnagysága. Ünnepekre a hosszú hajat kötelező feltűzni, rövid hajat ’belőni’. Nőknél a 782 fokos melegben is nejlonharisnya és zárt orrú cipő.

Irányadó a nem túl nőies, inkább szakkompetenciát tükröző öltözködés, amely elérhető a rövid vagy feltűzött hajjal.

 

Férfiaknál irodában: fehér zokni az öltönyhöz, gyűrött öltöny, favágóing színes nyakkendővel, viszkóznyakkendő batikmintával, kék- szürke- vagy bordó cipő, nyakkendőtű tilos. Ezek túl hivalkodóak, és elvonják a szakszerűségről a figyelmet. Ünnepi alkalmakkor 18 óra előtt szmoking viselése, normál ing viselése szmokinghoz vagy frakkhoz szintén tilos. Az ékszereket a férfiak egy része szereti a másik nem, de ami mindenkire vonatkozik, hogy karláncocska, nyakláncocska búvár- és színes sportórák tiltva vannak, maximum 2db gyűrű. A zokninak passzolnia kell az öltönyhöz, a cipőhöz és az övhöz. A cipőnek tilos olcsónak tűnnie, úgymond diszkont hatást keltenie. A rövidujjú ing maradjon meg otthonra, nyakkendővel és anélkül is illetlen hordani őket. Az ing alól nem látszhat ki alsópóló a nyakkivágásnál, de trikó sem. Az öltönyzsakettet nem lehet önálló zakóként hordani. A nadrág nem lehet túl rövid, de hosszú sem: alapszabály a sarok kezdetétől 2cm-el kell lennie és a cipő orrán egy hajtást kell vetnie. A mandzsettagomboknak illeniük kell az órához. Ünnepeken a nyakkendő mellett használatos szatén zsebkendő nem lehet ugyanabból az anyagból, mint a nyakkendő, csokornyakkendő. Tehát ha egy fekete- selyem csokornyakkendőről van szó, a hozzá használatos selyemzsebkendőnek más fekete tónusúnak kell lennie. Napszemüveg és férfi táska tilos. Tabu a szandál a mokaszin viselése, a rajzfilmfigurás akármik, a messze terjengő borotválkozóvíz.

A zsebeket nem szabad pénztárcával és telefonnal kitömni, sem pedig szívverésmérőnek használni.

 

Konkrétan


Férfiaknál: a zakóujj el kell hogy érje a hüvelykujj kezdetét, az ingnek a zakóujj alól 1 cm-rel ki kell hogy látszódjon. A vörösesbarna cipő nem illik a sötétkék öltönyhöz. A sötétkék öltöny mindig elegáns. A nyakkendőnek pontosan az deréköv fölé kell érkeznie, nem lehet rövidebb, se hosszabb. A vasalásvonalaknak mindig hangsúlyosnak kell lenniük. Ugyanolyan zokniszín, mint cipőszín, és a zokninak nem szabad börfelületet kivillantania. Barna cipőt csak napközben lehet hordani. Zsebkendőként textilkendőt illik használni. A mandzsettagombokat csak „pozícióban lévők” viseljék. Alapdarabok: az egy- vagy kétsoros öltöny alaptartozéka a férfi ruhatárának. Az antracit vagy sötétszürke mindig mutatós. Egysoros mellénnyel, ami konyak, barna, keki vagy fekete színű. Fehér vagy világoskék ing, selyemnyakkendővel. A sötétszürke öltönyhöz fekete zokni, fekete cipő dukál, a legsikkesebb fazonok a budapesti és oxfordi cipő. Az ing és ugyanolyan színű nyakkendő sikkes, úgynevezett ton in ton, de kerülendő, mert ez csak kivétel. Az aranyszabály: sötétkék kétsoros fésűsgyapjú öltöny, szürke flanelnadrággal, inggel és csíkozott nyakkendővel. Vagy tweedzakó színben összeegyeztetett gyapjúnadrággal, hozzá ing és sál. Ha a nadrág nadrágtartóval van ellátva mindig övet kell bele tenni, és ennek illenie kell a cipőhöz.

 

Nőknél: a nadrágkosztüm, kosztüm vagy ezek kombinációja mindig jó párosítás időtálló mintákkal mint az egyszínű, tűcsíkos, glencheck =tweed, tyúklábmintás, pepita. A nadrágnak a rüszt fölött hajtást kell vetnie, és 2 cm-el a sarokvég fölött végződnie.

A legelegánsabb szoknyaforma a Godetform, ami a bokánál végződik és ott hullámot vet. A karcsúsított blézer is joli joker, a legkedveltebb anyagok a gyapjú, cool gyapjú, lenkeverékek, pamut, selyem vagy jó minőségű poliészterkeverékek.

Az alapszínek a kék, szürke, teve, krém, fehér és fekete – ezeket színes kiegészítőkkel lehet felfrissíteni. A blúz fehér színű, vagy színes és/vagy mintás selyemből, gyapjúból vagy pamutból készülhet, amelyeket szép kendőkkel vagy brossal lehet megbolondítani.

A body-k fél-, vagy hosszú ujjal, a selyemkendő csinos csomóval, a nejlonharisnya fekete vagy barna szoknyához, testszín- fekete vagy mokkaszínben megfelelőek. Elől zárt, magassarkú cipő vagy elegáns csizma. Az övnek, táskának és kendőnek passzolnia kell a cipőhöz. Az ékszer lehet nemesfémből, drágakövel díszített/díszítettlen és divatékszer is. Ezeket külön kézen kell viselni, nem összekverni.

Ünnepi alkalmak

Formális alkalom

Férfi: sötét öltöny, egysoros mellény, selyemnyakkendő az aktuális trendszínben, -visszafogott mintával, mandzsettagomb, selyemzsebkendőcske

Nő: fekete vagy világos sikkes business kosztüm, elegáns blúz, esti smink, elegáns nemesékszer

Informális alkalom (baráti vacsora)

Férfi: kombináció, akár Jeans a zakóhoz, nyakkendő nélkül, sál

Nő: sikkes női ruha, etnoékszer, magassarkú, esti smink

Bemutató, gála, átadás

Férfi: tuxedo (dinner jacket), napközben fehér vagy krémszínű, -de soha este 18 óra után!, lezser eseményen szürke vagy fekete kétsoros öltöny, nyakkendő nélkül, feltnőbb ing, fekete zokni, cipő, fekete öv

Nő: kis fekete, dizájnerékszer, nappali smink, kis bálitáska, nejlonharisnya, magassarkú

Esküvő „Az illendő öltözék, a tisztelet kimutatása a házasulandó-pár felé”

Férfi: fecskefarkú 17 óráig, szürke csíkozott nadrág, világosszürke vagy színes egysoros mellény selyemből, ezüstszürke nyakkendő, -vagy színes nyaki fehér inghez. A cipő oxford vagy monchstrap fűzővel. Fiataloknak lenzakó nyári ünnepségre, nyaksál, passzoló cipő

Nő: elegáns ruha, kosztüm kalappal, kesztyűvel, passzoló kézitáska, nejlonharisnya, magassarkú, gyöngyök, nappali smink

Bál, színház

Férfi: szmoking fekete vagy éjjkék, -fényes ráillesztett gallérral, „szmoking-ing” visszahajtós nyakkal, elrejtett gomblyukkal, duplamandzsetta, -mandzsettagombbal. Fekete térdharisnya, fényes fekete cipő, fekete csokornyakkendő, fekete szatén mellénnyel és selyemzsebkendő

Nő: sötét estély ruha selyemtaftból, vállnélküli ruhánál stóla ugyanabból az anyagból. Bálitáska, a cipő magassarkú, -ez színben passzol a ruhához lakkbőrből vagy szaténból. Esti smink, feltűzött haj, körömlakk, drága ékszer

vissza

Kapcsolat

Tel: +36-70/516-80-02

vagy 061 792 78 42


E-mail: arystudio@freemail.hu

Nyitvatartás:
Hétfő: 8.00 - 16.00
Kedd: 8.00 - 16.00
Szerda: 8.00 - 16.00
Csütörtök: 8.00 - 16.00
Péntek: 8.00 - 16.00
Szombat: 8.00 - 13.00
Vasárnap: Zárva